שיפוצים טיפים ומאמרים חברות ומוצרים עיצוב פנים אדריכלים שאלות ותשובות המומלצים
יום חמישי, 24/05/2018 - 07:02




כמות צפיות למאמר זה: 4893
מטבחים

מטבחים מודרניים – מהרעיון לביצוע

(מאת: ר.ד תכנון ועיצוב מטבחים)
01/09/09

אחד הדברים החשובים ביותר בבנייה, שיפוצים או קנייה של דירה, הוא המטבח. הוא כולל פרטים רבים ומהווה את אחת ההוצאות המרכזיות. מטבחים מורכבים מאוסף של יחידות האמורות להכיל בתוכן כמות גדולה של אלמנטים שונים כמו ארונות לאחסון כלים ומזון, מגירות וגם מספר רב של מערכות, חשמליות בעיקר, לשימושים שונים כמו תנור, כיריים, מקרר, טוחן אשפה, מדיח כלים, מיקרוגל, קולט אדים וקומקום חשמלי - לכן חשוב לתכנן אותו, כדי להקל על השימוש היומיומי בו.

לעוסקים בהתקנה יש היצע רחב של עיצובים וחומרים מהם ניתן לבחור את המטבח המתאים ביותר. בכל מקרה, כדאי לא לחסוך בשלב תכנון המטבח ולפנות לגורם מקצועי ומיומן. את התאמתו ניתן לבדוק בעזרת בחינת מטבחים של אותו גורם, שעברה שנה ממועד התקנתם. כך ניתן ללמוד על רמת הגימור של אותו נגר או החברה ועל עמידות המטבחים המיוצרים על ידם.

כאשר אנו רוצים לעצב מטבחים חדשים עלינו לבצע בדיקות מקדימות, כיוון שמדובר בהוצאה משמעותית לתקציב המשפחתי.

ראשית נבדוק מהו התקציב אותו אנו יכולים ומעוניינים להשקיע בבניית או שיפוץ המטבחים.  יכולים להיות יקרים מאוד או לחילופין מתוקצבים ומתאימים לצרכים ויכולות כלכליות של המשפחה. בכדי לא לחרוג מהתקציב המתוכנן מראש, יש להוסיף את עלות מוצרי החשמל כבר בשלב זה. לאחר מכן, נבצע סקר שוק, נלמד להכיר את המגוון הקיים, את מושגי היסוד, החומרים ובעלי המקצוע העוסקים בעיצוב ובבניית מטבחים. יש לבדוק סוגי חומרים ועלויות, עמידות וטיב החומרים השונים כגון שיש או תחליפי השונים, ריצוף, סוגי תאורה, דלתות, מגירות, כיורים, פרזולים, ארונות – פנים וחוץ, קרמיקה וצנרת ועוד. ניתן להיעזר בבעלי מקצוע לקבל ייעוץ. רוב העוסקים בתחום מספקים ייעוץ ראשוני חינם.

ביחד עם בעלי המקצוע נתלבט באילו מוצרים לבחור להרכבת המטבח החדש או השיפוץ של המטבח הקיים. יש למדוד את גודל המטבח, את מיקום הכיריים הכיור והמקרר, את מיקום הארונות, מכשירי החשמל הנוספים, גובה השיש. תכנון זה יקבע את מידת ההתאמה למשתמשים בו, והנדסת האנוש בתחום המטבחים היא תחום נרחב בימינו ומשמעותי מאוד. משולש המטבח - בתכנון המטבח יש חשיבות גדולה למרחק ולמרחב העבודה בין שלוש הנקודות הבאות: המקרר, הכיור והכיריים. המיקום של הנ"ל יוצר מעין משולש. העיקרון של המשולש אינו מקודש, אלא עוזר לנו בתכנון המטבח. במטבחים מסוימים ייתכן שמשתמשים במיקרוגל יותר מאשר בכיריים, ואז צריך לתכנן את המשולש בהתאם. העיקרון המנחה הוא לתכנן מראש את המטבח בהתאם להרגלי העבודה והאכילה שלכם – כדי שלא תצטרכו לעשות ג'וגינג בתוך המטבח. חשוב לשמור על נגישות לכל בני הבית במטבח. בכדי למנוע מצב שבו בכדי לפתוח את המקרר צריך לבקש ממי שמבשל לזוז – יש להקפיד על עיצוב מטבחים נכון. משטחי עבודה נוחים ופינג-פונג נכון בין הכיריים לכיור ייצרו מטבח נוח. כדאי לבדוק אם יש אפשרות להנדסת אנוש והתאמה למספר הנפשות שגרות בבית. בעת עיצוב המטבח איש המקצוע צריך לשאול אם ההפרדה בין חלב לבשר חשובה לכם; איזה סוג כיריים תרצו (חשמליות או גז), אם אתם היסטריים לגבי כתמים - שכן יש סוגי כיורים ודגמי שיש שלא יתאימו לכם, כמו כיור נירוסטה, שעליו נוצרים כתמים מהאבנית שבמים; איזה סוג מקרר יש לכם - רגיל או side by side, ואם תרצו מדיח כלים אנטגרלי או רגיל. בסופו של דבר, במטבחים הפרקטיות צריכה לנצח את העיצוב.

לאחר מכן יש לתכנן את צורות האחסון – במטבחים יש חשיבות משמעותית לתכנון פנים הארונות, המגירות, וכמובן גם המדפים אם יש צורך, להחליט האם התנור יהיה בילד-אין או יחידה נפרדת, האם מדיח הכלים יהיה גלוי או נסתר, באיזו תאורה לבחור, וכיצד למקמה ועוד. לבסוף יש לבחור את עיצובו החיצוני של המטבח. עיצוב מטבחים תלוי בטעמם האישי של בני הבית. העיצובים במטבחים המודרניים נעים במגוון סגנונות היוצרים סוגים שונים של מעיין "פיוז'ן" עיצובי המאכלס טביעת אצבע של תרבויות שונות עתיקות ובנות זמננו לכדי אמירה אחידה לפי טעמם של המעצבים השונים. תחום עיצוב המטבחים הינו תחום נרחב ופועלים בו מעצבים רבים – מקומיים ובין לאומיים.

כיום ישנה נטייה לעצב  לפי "טרנדים" ואופנות שונות של עיצוב. אולם חשוב לזכור, גם בעת ההתרגשות מן המגוון הרחב של אפשרויות, כי חשוב לחשוב על הצדדים הפרקטיים העומדים מאחורי כל חומר. vמטבחים שעוצבו שלא לפי טעמם של בני הבית עשויים לגרום עוגמת נפש, ומצד שני מטבחים שיעוצבו לפי הטעם ללא התחשבות בפרטים טכניים כגון בלאי חומרים, התאמה לתקציב, מידת הצורך בתחזוקה אשר חומרים מסוימים מצריכים ועוד – אנו עשויים למצוא עצמנו עם מטבח שיסב הוצאות ותחזוקה יקרה נוספים בהמשך.

חומרי הפרזול הינם הידיות, המסילות, הצירים, הסלסילות וכל מה שאינו חלק מהמבנה של הארון. עלות פרזול איכותי היא גבוהה, ומומלץ לא להתפשר בנושא זה, שכן אין דבר מרגיז יותר ממגירה שיוצאת מהמסילה בכל פעם שפותחים או סוגרים אותה. יש יצרניות רבות של חומרי פרזול. מחיר מסילה למגירת מטבח נע בין 10 שקלים ועד 250 שקל. ההבדל לא תמיד ייראה ביום הראשון, אלא לאחר מספר חודשים ואף יותר. בנוסף, קיימים חיקויים רבים לחברות המובילות אשר מגיעים מן המזרח הרחוק - חלקם טובים וחלקם גרועים.

רבים חולמים היום להציב במרכז המטבח אי עבודה. האי הפך לסמל סטטוס כמעט, שמגיע עם אבן שיש איכותית במטבח, משטחי עבודה מרשימים מעץ ומראה יוקרתי. אולם האפשרויות הכלכליות ליישם את החלום בשטח, מוביל הרבה ישראליים לחפש פתרונות לא יקרים יחסית. חשוב להדגיש כי מטבח מחומרים ירודים עשוי ליצור עוגמת נפש גדולה במועד קרוב יחסית להתקנת המטבח. לכן מומלץ להתרחק מחומרים זולים מאוד מגיעים נניח מסין. לצורך השוואה: סנדוויץ' אדום, המיוצר מעץ הגבון (Gaboon) מיוצר בסין בעלויות נמוכות ואיכות ירודה. בארץ מייצרים אותו באיכות גבוהה מאוד ולכן המחירים גבוהים באופן משמעותי. התקנת סנדוויץ' אדום תוצרת סין במטבחים מתגלה כטעות מאחר והסנדוויץ' אינו איכותי סופח מים ולחות בקלות ונהרס מהר. עדיף לוותר על התקנת אי אם היא נעשית על חשבון איכות החומרים מהם ייבנה המטבח.

מומלץ להימנע מבחירת חומרים שרגישים מאוד למים. כל ניקוב קטן ככל שיהיה בחומר, חושף אותו למים שיכולים לחדור פנימה ולנפח את הלוח, כשהדבר בעייתי במיוחד במשטחי העבודה. בנוסף, יש צורך במיומנות גבוהה כדי להרכיב בצורה מדויקת, חלק מהעמידות שלו היא באיכות ההרכבה וההתקנה, וחייבים לקחת זאת בחשבון. נקודה נוספת למחשבה, אם אתם משווים מחירים המכילים משטחי נירוסטה: ככל שאיכות החלקים שעשויים נירוסטה וחשופים למים עולה, גם מחירם עולה בהתאמה. כך שאם נתקלתם בהצעת מחיר זולה מאוד יחסית למטבחים עם נירוסטה סביר להניח שמדובר בנירוסטה מאיכות בינונית ומטה, ועמידותה למים ולשריטות היא בהתאם. זכרו כי מטבחים אמורים לשרת אותנו ומן הכוונה למנוע את המצב ההפוך עלינו לתת דגש לשלב זה.

בשלב הבא יש לאסוף מספר הצעות מחיר – מומלץ לקבץ מספר הצעות, כיוון שיצרנים שונים עשויים לתת הצעות מחיר שונות. לעיתים אף ניתן לאתר פערי מחיר משמעותיים מאוד, עבור עיצובים דומים מיצרנים שונים. לבסוף – יש להחליט מי המבצע ובאיזה עיצוב וחומרים לבחור. חשוב להשוות הצעות מחיר בנות-השוואה.  המיוצרים מחומרים שונים או מחומרים זהים ברמת איכות שונה יובילו להפרש מחירים ניכר. ההבדל בחומרים עשוי להיות בחומר המשמש לבניית הארונות, בחומר ממנו עשויות הדלתות, בסוג הפרזול, ובפרט במסילות. הבדל נוסף בהצעות מחיר עשוי לנבוע ממספר המגירות.

מומלץ לבדוק כשבוחרים חברה וחומרים: האם יש לחברה תו תקן? תו התקן של מכון התקנים הוא תעודת ביטוח המבטיחה כי המטבח עבר בדיקות בטיחות מחמירות, בעל רמת גימור גבוהה ועשוי מחומרים איכותיים שישרתו אתכם שנים רבות. קיימים הרבה חומרי גלם למטבחים שמגיעים ללא תו תקן ומסכנים אותנו בחשיפה לתולעי עץ, משום שלא עברו תהליך עישון נכון. או דבקים בעץ, ב-MDF ובצבע המפרישים רעלים לסביבה. מכון התקנים אחראי לבדוק את איכות וחוזק החומרים ויכולתם לשאת משקלים.

כמו כן בדקו מה כוללת האחריות: ה אם האחריות מכסה את איכותם של החומרים לתקופת זמן מוגדרת, כמו חלודה בפרזולים או תקלה, פתיחה של דלתות וחיבורים, התנפחויות של חומרים ופתיחה של קנטים. ודאו אם ביקור של טכנאי בתקופת האחריות כרוך בתשלום ומה קורה אחרי שתמה תקופת האחריות. דעו שאחריות לעולם אינה מכסה חבלה בזדון, שיטפונות, הצפות, שריפה ושאר נזקי טבע.

שאלה חשובה נוספת בבחינת מה המדיניות לגבי ביטול עסקה. בדקו כי בתנאי חוזה הקנייה יהיה סעיף המתייחס לאפשרות הביטול במספר מקרים. תנאי החוזה חייבים להכיל זמן אספקה ואת פרטי המטבח במדויק - גודל מטבח, מספר ארונות, סוגי העץ, צבע העץ, גודל הארונות וכל פרט אפשרי של המטבח. כך יהיה קל לבטל את החוזה במקרה של אי התאמה של המטבח המבוקש.

החלק המעשי מתחיל בהכנת תשתית – הכנת תשתיות המים והחשמל, הכנת הריצוף. ביצוע עבודות תשתית מטבחים אלו ניתן להזמין מאת בעלי מקצוע נפרדים או מקבלן שיפוצים המתמחה במטבחים ויאגד תחתיו את כל הצוות המקצועי ויפקח על עבודתו.

לאחר הכנת התשתיות ניקח את המידות הסופיות והמדויקות לייצור ארונות ומשטחי המטבח. מדידת  לאחר הכנת התשתית עשויה למנוע אי התאמה עקב שינויים המשפיעים על המידות שייעשו תוך כדי עבודות התשתית. כעת ניתן להרכיב את המטבח. חשוב להבין כי לצורך הרכבת מטבחים יש להיעזר בשירות מקצועי אמין ומדויק. באם הרכבת המטבח תיעשה כלאחר יד – ייתכן וייווצרו ליקויים אשר יפגעו במטבח בהמשך. לכן חשוב כי הקבלן המבצע ישגיח על הצוות המרכיב בעת עבודתם.

לבסוף ניתן למקם את השיש, להדביק את אריחי הקרמיקה, לקבע את חלקי התאורה שנבחרו, להתקין ברזים ועוד. ה"טאצ'" הסופי בשלב הכנת הנכונה הושלם. עכשיו כל שנותר הוא לנקות את המטבח ולהכניס את הכלים ומכשירים החשמל.

זהו – אחרי השיפוץ או הבניה של המטבח אננחנו ממליצים לכם לפרגן לעצמכם כוס קפה , עשיתם זאת, צלחתם את השיפוץ. אתם הבעלים של מטבח חדש. תתחדשו!

 





שיפוצים
קבע כאתר הבית | הוסף למועדפים | אודות רמונט | תקנון | המערכת | פירסום באתר | מפת האתר | קישורים | יצירת קשר | הצעות לייעול
לכל הזכויות שמורות לפורטל שיפוצים רמונט הכל לבנייה, שיפוצים ועיצוב הבית ©